Sensibilizācijas tests - rokasgrāmata


Šo tekstu izlasīsiet 3 minūtēs.

Jak zrobić próbę uczuleniową?

SENSIBILIZĀCIJAS TESTS - ROKASGRĀMATA


KĀPĒC VEIKT SENSIBILIZĀCIJAS TESTU?

Lai gan tas ir ārkārtīgi svarīgs, diemžēl tikai neliela daļa no mums to veic. Kāpēc? Parasti tāpēc, ka mēs esam tik aizrautīgi par kādu produktu, ka nevaram sagaidīt, kad to izmēģināsim, un mums nav laika veikt sensibilizācijas testu. Tikai kur mēs tik ļoti steidzamies? ;) Tomēr, mūsuprāt, ir vērts tam veltīt laiku. Vai jums ir gadījies lietot serumu uz visas sejas un pēc kāda laika tā bija apsārtusi? Ja tā, tad jūs, iespējams, neesat izlasījuši informāciju uz ražotāja iepakojuma. Kādas ir sensibilizācijas testa priekšrocības?

Sensibilizācijas tests ļaus mums apiet iespējamu alerģisku reakciju uz sejas, kas varētu rasties ādas alerģijas rezultātā pret kādu kosmētikas līdzekļa sastāvdaļu. Lai gan šāda iespēja ir maza, tā diemžēl pastāv, tāpēc ir labāk veikt sensibilizācijas testu.

BET KO JŪS DOMĀJAT AR ALERĢIJU PRET KOSMĒTIKAS LĪDZEKLI?

Svarīga informācija ir tā, ka pirms nonākšanas ES tirgū visiem kosmētikas līdzekļiem ir jāveic dermatoloģiskā testēšana, kas līdz minimumam samazina alerģiskas reakcijas iespējamību. Tad kāpēc mēs domājam, ka esam alerģiski pret kosmētikas līdzekļiem? Problēma var būt nomenklatūrā....

Kairinājums vai alerģija?


Tieši tajā slēpjas problēma. Lielākā daļa no mums īsti nezina, kāda ir atšķirība starp kairinājumu un alerģiju. Rezultātā mēs jebkuru nevēlamu ādas reakciju apzīmējam kā alerģiju. Tas, savukārt, noved pie negatīvām atsauksmēm un cilvēkiem tiek ieteikts šos produktus neizmantot. Tāpēc dažkārt ir vērts uzticēt savu ādas kopšanu kvalificētām personām un izmantot kosmetologa konsultāciju, kas noteikti samazinās risku izvēlēties jums nepareizu produktu.

ALERGY

Citādi saukta par ādas iekaisuma slimību, kas rodas, ja mēs pārsniedzam kādas konkrētas sastāvdaļas panesamības slieksni un nonākam tiešā saskarē ar to. Tas aktivizē mūsu imūnsistēmu un izraisa alerģiju. Alerģiju vislabāk var pierādīt ar plākstera testiem.

Tipiski alerģijas simptomi
  • ādas apsārtums,
  • pūslīši/pūslīši ar saturu,
  • nieze.
Simptomi bieži izplatās ārpus vietas, uz kuras produkts tika uzklāts, un alerģija var parādīties ar ilgu kavēšanos, pat pēc 4 dienām un dažkārt pēc turpmākas saskares ar vielu. Atcerieties, ka alerģija var rasties jebkurā dzīves laikā, tostarp pret produktiem, kurus esam lietojuši daudzus gadus. Tas ir tāpēc, ka diemžēl mūsu imūnsistēma nav nekļūdīga un kļūdaini atpazīst kosmētikas līdzekļos esošās vielas kā patogēnus, tādējādi izraisot attiecīgu reakciju, piemēram, ādas niezi vai apsārtumu.

Katram kosmētikas līdzeklim pirms laišanas tirgū tiek veikts plākstera tests. Pirms kosmētikas līdzekļu, kas paredzēti bērniem vai pieaugušajiem ar alerģisku ādu, lai noteiktu, vai testētais kosmētikas līdzeklis neizraisa kontakta sensibilizāciju, veicot atkārtotu, vairākkārtēju lietošanu, tiek veikti papildu dermatoloģiskie h-RIPT (Human Repeated Insult Patch Test) testi.

KONTAKTA SENSIBILIZĀCIJA

Saukta arī par kontaktdermatītu. Atšķirībā no alerģijas tas nav pilnībā saistīts ar mūsu imūnsistēmu. Ādas kairinājums rodas, kad kāda viela kairina mūsu ādu, bojā epidermas šūnas un traucē to darbību. Tas bieži vien izraisa arī hidrolipīdu līdzsvara traucējumus. Turklāt ādas kairinājums parādās daudz ātrāk nekā alerģija. Ir nepieciešamas tikai dažas stundas, lai pamanītu produkta negatīvo ietekmi.

Tipiski kairinājuma simptomi
  • ādas sausums un plaisāšana,
  • apsārtums,
  • sasprēgājusi āda,
  • nieze.
Simptomi parādās tikai tajā vietā, kur preparāts ir uzklāts. Tie neizplatās un bieži rodas pēc pirmās saskares ar vielu.

Pēc kādām vielām var rasties kairinājums?

  • Retinoīdi - gan retinols, gan citi atvasinājumi var kairināt ādu. Tās ir spēcīgas eksfoliējošas vielas, un, izvēloties pārāk augstu retinola koncentrāciju preparātā, var veicināt kairinājumu.
  • Skābes - vēl viena pīlinga viela. Tās tāpat kā retinoīdi var sausināt un kairināt ādu.
  • Ēteriskās eļļas - šķidras, gaistošas smaržvielas, nav ieteicamas visiem ādas tipiem. Pastāv iespēja, ka tās var izraisīt kairinājumu, galvenokārt jutīgai, alerģiskai un sausai ādai. Ja tās tiek lietotas nelielā koncentrācijā, tām nevajadzētu radīt kairinošu iedarbību.
  • Spēcīgas mazgāšanas vielas, piemēram, SLS/SLES - atcerieties, ka tās nav sliktas, bīstamas vielas! Tās vienkārši ir dažas no spēcīgākām mazgāšanas vielām un dažām ādām var izraisīt kairinājumu un sausumu. Maz ticams, ka tās patiks jutīgai, sausai un atopiskai ādai.
Un vēl daudz kas cits..

Svarīgi arī atzīmēt, ka neviena no iepriekš minētajām sastāvdaļām nav slikta! Vienkārši tās var nederēt visiem, tāpēc ir tik svarīgi apzināties, kāda veida āda mums ir un no kādām sastāvdaļām vajadzētu izvairīties. Vissvarīgākais ir vērot savu ādu. Daudzi no mums bieži lieto produktus ar ēteriskajām eļļām un mīl tās - tās regulē sebuma veidošanos un iedarbojas antibakteriāli. Dažiem tās var darboties, citiem - ne. Tāpat ir ar produktiem ar SLS/SLES - mēs nevaram iedomāties dzīvi bez šampūna ar nātrija laureta sulfātu savā vannas istabā. ;)

KĀ VEIKT ALERĢIJAS TESTU?


PRODUKTI, KAS NESATUR SKALOŠANU

Tie ir toniki, esences, serumi, krēmi, skābes, retinoīdi, peptīdi, SPF, produkti ar filtriem, matu ieziešanas līdzekļi u. c.).

NOSKALOJAMIE PRODUKTI

Tie ir želejas, putas un attīrošās eļļas, šampūni, kondicionieri, matu veidošanas līdzekļi, skalošanas skrubji, tostarp skābes skrubji, kosmētikas noņemšanas līdzekļi, šampūni u. c.).

Abos gadījumos procedūra ir vienāda: uz tīra ādas laukuma uz augšdelma un muguras uzklāj nelielu produkta daudzumu. Aizvien biežāk sensibilizācijas testus mājās veic aiz auss, nedaudz ieejot žokļa zonā, lai sejas zonā lietoto kosmētikas līdzekļu rezultāts būtu ticamāks. Āda šajā zonā nedrīkst būt sausa. Pēc 24 stundām noskalojiet testējamo ādas daļu. Novērojiet ādu pēc 48 un 72 stundām.

Ja jebkurā testa laikā rodas apsārtums, dedzināšana, nieze vai kairinājums, nelietojiet līdzekli.

Atcerieties, ka tests ir paredzēts tikai sākotnējās ādas reakcijas noteikšanai uz produktiem un negarantē līdzīgus rezultātus, lietojot uz citām ķermeņa daļām (tostarp sejas) vai pēc ilgstošas lietošanas. Tas ir tāpēc, ka testa rezultātu var ietekmēt daudzi faktori, piemēram, nesen pārciestas slimības, lietoti medikamenti, saules gaismas iedarbība un fiziska slodze. Veicot sensibilizācijas testu, netiek ņemta vērā nepareiza produkta izvēle jūsu ādas tipam, un to nedrīkst izmantot ādas paaugstinātas jutības vai alerģijas diagnosticēšanai. Ja Jums ir bažas par jauna produkta ieviešanu ikdienas ādas kopšanas rutīnā, konsultējieties ar dermatologu.

Ja jums ir kādi jautājumi, lūdzu, sazinieties ar mums facebook vai instagram (cosibella.lv).

Agata Kowalczyk
Kosmetoloģe

Izabela Bednarczyk
Kosmetoloģe

pixel